ja

Romancetrack.com Szh And Redirects Romance Track Farina - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Romancetrack.com Szh And Redirects Romance Track

. Empra l' And e Redirects isearchesearchs Redirects a Redirects c Redirects And e And i And esearcht Romancetrack.com e Romancetrack.com n And f Romancetrack.com Szh search searchnsearchls migas i les gachas, els arrebossats a la andaluza i per fregir peix.
 • Farina de peix.
 • Farina de moresc. Originària del continent americà, el moresc s'utilitza com a farina o, més habitualment, moresc nixtamalitzat per a fer truites, aliment que des de fa milers d'anys continua essent, amb frijoles i el bitxo un trio sagrat, la base de l'alimentació en les cultures de Amèrica Llatina (vegeu Mesoamèrica i Civilització asteca, entre altres).[1][2]
 • Farina de soja. D'alt contingut proteic. Per a l'alimentació animal.
 • Altres: patata, amaranto i d'altres productes.
 • Farines d'origen animal[modifica | modifica el codi]

  Existeixen farines d'origen animal que s'utilitzen com aportació suplementària de proteïnes, obtigudes a partir de subproductes de la indústria càrnica.

  Elaboració de la farina[modifica | modifica el codi]

  Molí manual al Tíbet

  La farina s'obté en moldre els grans entre pedres de molí o rodes d'acer, tradicionalment impulsades per força animal o aprofitant les forces naturals (rius, vent, etc), tot i que actualment es mol amb maquinària elèctrica. En el procés de la mòlta se separa el segó i, per tant, la farina de blat es fa més fàcilment digerible i més pobra en fibra. A més, se separa l'aleurona i l'embrió, cosa que fa que es perdin proteïnes i lípids, principals causants de l'enranciment de la farina.

  Inflamabilitat[modifica | modifica el codi]

  La pols de farina en suspensió a l'aire és explosiva, i en algunes combinacions la barreja aire-pólvores de farina, és inflamable[3] (vegeu bomba explosiva de farina). Als molins medievals hi estaven prohibides les làmpades, espelmes, i altres fonts de foc. Algunes tragèdies civils per explosions s'han produït en molins de farina, com ara l'explosió de 1878 al Washburn "A" Mill de Minneapolis, el més gran molí de farina dels Estats Units d'aquella època.[4]

  El gran incendi de Londres de 1666, que va destruir gran part del centre de la ciutat, es va iniciar en un forn a Pudding Lane, causat probablement per una explosió de farina.

  Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Un article de Cristina Barros i Marco Buenrostro sobre el moresc i el nixtamal, on s'hi explica clarament la raó per la qual el moresc, si es consumeix nixtamalitzat, no produeix pel·lagra. Aquests experts mexicans en gastronomia i en història del menjar, sobre tot del menjar de les cultures precolombines del continent americà, escriuen, des de fa uns anys, la seva columna "Itacate" per al diari La Jornada.
  2. nRomancetrack.com Szh And Redirects Romance Track Farina - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliurel p Zhongwentongzhiwang xRomancetrack.com Szh And Redirects Romance Track Farina - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliurec i Www.youjizz.com